1711 poze   133626 vizite

Despre animale

Salutam,
Nu prea imi place sa ies in fata si de aceea nu am intrat in polemici inutile si nu vreau sa fiu etichetat ca unul din “marii crescatori” care se cred guru in domeniu….
Cresc pasari si iepuri de peste 20 ani, intotdeauna am studiat, iar experienta a venit atat din studiu, cat si din practica (teste nutritie, dignostic clinic si necropsii pentru confirmarea unui diagnostic, etiologie).

Am vazut tot felul de pareri si sfaturi pe care le dau unii din “marii crescatori”, multe sunt ineptii si nu nici un fel de sustinere stiintifica. Am hotarat sa abordez periodic tot felul de teme referitoare la cresterea iepurilor si pasarilor, atat cat ma pricep si promit ca nu o sa postez doar ca sa-mi dau cu parerea.

Tin sa precizez ca fiecare face ce vrea cu animalele detinute si procedeaza dupa cum considera, dar in clipa in care esti formator de opinie si sustii ca metoda ta e infailibila, sunt destui care procedeaza similar, pentru ca asa a facut un “mare crescator”.

Astazi probleme legate de imunitate si vaccinuri.

Vaccinare haotica ( se fac toate vaccinurile posibile si imposibile) face mai mult rau decat bine. Alegerea vaccinurilor care se vor face in crescatorie, este in functie de impactul si pagubele facute de respectiva boala precum si in functie de incidenta.

Factoriii patogeni abordati in acest post sunt virusuri si bacterii, factorii cauzatori principali care duc la aparitia bolilor la pasari si iepuri.

In cazul virusurilor principala cale de combatere este vaccinarea. Odata declansata boala, poti combate infectiile secundare care se suprapun, folosind antibiotice, dar boala in sine nu. Exista o anumitat perioada in care organismul produce antigeni dupa vaccinare, perioada dupa care se instaleaza imunitatea. Daca boala este contactata inaintea instalarii imunitatii, animalul nu este protejat. In functie de vaccin si producator se recomanda rapelul vaccinului, pentru dobandirea unei imunitati solide. De asemenea este recomandat folosirea unui vaccin viu in prima faza, vaccin care creeaza o imunitate mult mai buna ca un vaccin cu tulpina atenuata.

Exista cazuri in care se intervine cu vaccin in focar si sunt sanse mari de reusita, dar din experinta, acestea dau rezultat pentru boli virotice, nu si la cele de origine bacteriana, aici vorbesc din experienta personala. Acum ceva ani am reusit sa vindec cca 200 de pui afectati de pseudopesta, dupa ce am intevenit cu vaccin in focar.

Bolile de origine bacteriana se pot trata cu antibiotice dupa declansarea acestora, daca nu s-a facut vaccinarea anterior, cu conditia ca diagnosticul sa fie corect si antibioticul bine ales (ex. holera si aici vorbesc tot din experienta personala).

Imunitatea se poate instala si la animalele trecute prin boala, imunitatea fiind una chiar foarte solida, problema este ca in functie de boala, este foarte posibil ca toate animalele sa moara in totalitate, sau sa ramana mai mult decat tarate si atunci mai bine vaccinezi.

Nu toate animalele vaccinate se si imunizeaza, unele fac boala indusa si raman purtatori. Vaccinarea haotica este o arma cu doua taisuri. De exemplu, daca vaccinam laringotraheita la pasari, iar urmatorul an nu vaccinam noul lot de pasari, din acesta putin posibil sa mai ramana ceva, asa ca….
Totusi exista boli ca pseudopesta, pentru care ar trebui obligatoriu ar trebui facut vaccinul (este principalul vaccin facut de DSV oriunde in tara).

Eu personal acum ceva ani cu toate ca am facut vaccinul, pasarile au fost afectate de o alta tulpina de pseudopesta si din cca 130 de pasari aproape mature, au scapat 20, din care 10 au ramas tarate.

Este recomandat sa folosim vaccinuri cu tulpini locale, pentru a proteja animalele de boli provocate de aceste tulpini. Vaccinurile straine folosesc in general alte tulpini.

Tulpinile factorilor patogeni sufera periodic mutatii, in functie de areal, temperatura si alti factori, deci microorganismele evolueaza.

Ca exemplu, la iepuri am folosit doi ani la rand Pestorin Mormix pentru vaccinarea mixomtozei, in zona are incidenta ridicata. Vaccinul a indus o imunitate aproape inexistenta, iar pierderilor au fost mari. Precizez ca iepurii sunt crescuti in spatii deschise si sunt afectati de tantari, acestia sunt vectori principali in transmiterea bolii. Din ce am constatat Pestorinul da randament, dar in spatii inchise, unde tantarii nu vin in contact cu iepurii. Ca urmare a celor de mai sus, am ales sa folosesc ca vaccin Mixohemoragivac-ul de la Romvac. Acesta are reactii adverse, imunizarea se fac in proportie de cca 85-90%, dar da o imunitate solida.

Este recomandat sa se hraneasca animalele cu un furaj complet (proteina, energie, vitamine, minerale, oligoelemente). Un animal bine hranit dezvolta o buna imunitate la vaccinn si rezistenta la boli.

Animalele trebuie pregatite pentru vaccinare, astfel trebuie deparazitate intern si extern si administrat un antibiotic de spectru larg, pentru combaterea agentilor patogeni existenti, agenti care pot prrovoca infectii secundare ce se pot suprapune. Intre ultima zi a administrarii antibioticului si efectuarea vaccinului este bine sa treaca cca 12-14 zile, altfel vaccinurile cu tulpini bacteriene nu vor avea eficienta.

Spor in toate!!
Cocos NH
Cocos NH
Mascul UG
Mascul UG
Cocos BHD
Cocos BHD

Comentarii album • 10
EduardBotosani 17 March 2015  
Mult adevar din experienta proprie,...informatii demne de luat in seama de "marii" crescatori si nu numai !!!

Tota stima !
Raportează
ionutbanescu 18 February 2015  
Informatii pertinente.De retinut in ceea ce ma priveste.Multummesc.
Raportează
ionut75 21 November 2014  
Foarte mare adevăr
Respect
Raportează
SorinPanait 20 November 2014  
multumim pentru material
Raportează
LucianPetrov 21 November 2014  
Cu placere.
Raportează
bporumbeitippler 20 November 2014  
Intr-o lume in care se apreciaza tot mai putin sinceritatea si se promoveaza altceva, aveti tot respectul pentru articol!
Raportează
LucianPetrov 20 November 2014  
Multam.
Raportează
razvanolaru 19 November 2014  
Multumim !
Raportează
LucianPetrov 20 November 2014  
Cu placere.
Raportează
denisseverin 19 November 2014  
Bun material!
Avem ce invata.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.